Skip to main content

Scholing en implementatie voor professionals

Pittige Jaren: een evidence-based oudertraining

Workshop

Wil je zelf de training geven aan ouders, volg dan de 3-daagse workshop om group leader in het Pittige Jaren ouderprogramma te worden. Na het volgen van deze workshop ben je bevoegd om te oudertraining zelf te gaan geven binnen je eigen organisatie. Pittige Jaren (Incredible Years) is momenteel de enige oudertraining in opvoedingsvaardigheden die als bewezen effectief (effectief volgens sterke aanwijzingen) opgenomen staat in de databank van het NJi.

Wat ga je leren?

In deze drie dagen lopen we het hele ouderprogramma door, zodat je bekend bent met alle onderwerpen en met de technieken die ingezet worden in de training. Je leert welke therapeutische houding er bij Pittige Jaren gehanteerd wordt en waarom deze zo belangrijk is. Je krijgt kennis en handvaten aangereikt op het gebied van ouderschap en opvoeding van jonge kinderen.

Wat levert de workshop je op?
  • De bevoegdheid om de oudertraining Pittige Jaren te geven
  • Registratie als group leader in de officiële Amerikaanse Incredible Years database (met o.a. een uitgebreide nieuwsbrief en updates in het programma)
  • Waardevolle, praktijkgerichte kennis en vaardigheden die wetenschappelijk onderbouwd zijn
  • 32 SKJ registratiepunten

Heb je interesse in de workshop of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een klacht naar aanleiding van de workshop?
Volg dan de stappen van de klachtenprocedure.

Professionals over de training

"Wat ik zelf iedere keer weer merk is dat het bij ouders zo'n andere kijk geeft op het opvoeden en omgaan met je kind. Dat eerst de basis stevig moet zijn en dat met de onderwerpen die de eerste helft van de training besproken worden al veel negatief gedrag voorkomen of in ieder geval verminderd wordt. Terwijl bij binnenkomst toch echt iedere ouder de vraag heeft hoe ze met het ongewenste gedrag van hun kind om moeten gaan. Wel lastig om dat dan soms meerdere keren te moeten parkeren omdat dat pas later aan bod komt, maar uiteindelijk snappen ze het allemaal!!"
- Ingrid
"Pittige Jaren is echt een cursus waar ik energie van krijg. Je kunt de diepte in met ouders. Het leukste vind ik als ouders vertellen dat ze door het geven van de complimenten zelf ook beter zien welk positief gedrag een kind eigenlijk allemaal laat zien op een dag. En als ze aangeven bij het bespreken van bijvoorbeeld time-out of logische gevolgen dat ze dat al bijna niet meer nodig hebben doordat het gedrag van de kinderen al verbeterd is door alles wat lager in de piramide staat".
- Mirjam
"Dit is één van de leukste trainingen om te geven. Ik krijg echt energie van de verhalen van ouders. Zit veel herkenning in voor mezelf, omdat ik kinderen in deze leeftijd heb. Naast serieuze gesprekken, is het ook voor ouders een feest van herkenning en wordt er gelachen. Ik vind het ook erg fijn, dat eenieder het op zijn/haar eigen manier mag doen en dat het programma handvatten biedt, maar dat je het veel uit de groep kan laten komen."
- Nicolette

Supervisie

Supervisie over oudergroepen wordt aanbevolen – hiermee vergroot je je vaardigheden als group leader en kun je de oudergroepen nog effectiever maken.

Supervisie vindt altijd plaats in groepsverband, vergelijkbaar met de setting van de oudergroepen. Group leader nemen stukjes oudertraining op en delen deze in de groep om hier samen van te leren.

Consultatie

Consultatiedagen (vaak een dagdeel) kunnen georganiseerd en bijgewoond worden. Hierbij wordt er in een grotere groep gekeken en nagedacht over zelf ingebrachte beelden van de oudertraining en onderwerpen op aanvraag.

 


Certificering

Als gecertificeerd group leader geeft je de Pittige Jaren oudertraining zoals deze bedoeld is, met behoud van bewezen effectiviteit. Wil je weten wat hier voor nodig is, neem contact met ons op.

Heb je andere vragen of wensen, zoals een workshop over een specifiek onderwerp of ben je op zoek naar sprekers voor een symposium of congres?
Neem gerust contact met ons op.