Skip to main content

Pittige Jaren voor ouders

Het programma Pittige Jaren

De basis

  • Doelgroep

    Ouders van kinderen van 3 t/m 8 jaar met vragen over opvoeding en ontwikkeling

  • Hoe?
    Vanuit verbinding met andere ouders werken aan een positieve relatie met je kind
  • Wat levert het op?
    Een sterkere band met je kind en een zekerder gevoel als ouder en minder pittig gedrag
Wil je meer algemene informatie over Pittige Jaren ?

Wat is Pittige Jaren

(Incredible Years)?

Pittige Jaren is een training voor ouders van jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 8 jaar. Het programma richt zich op het versterken van opvoedingsvaardigheden van ouders, en heeft als doel jullie als ouders te leren hoe je het gedrag van je kind kunt veranderen. Op deze manier worden kinderen geholpen beter om te gaan met hun emoties en worden hun sociale vaardigheden versterkt.

In wetenschappelijk onderzoek is het positieve effect van dit programma aangetoond in veel verschillende landen, waaronder Nederland.

Voor wie is Pittige Jaren geschikt?

De training is geschikt voor alle ouders die vragen hebben over opvoeding en ontwikkeling. Het programma richt zich op jonge kinderen die druk, dwars, of opstandig gedrag vertonen. Denk hierbij aan niet luisteren, boze buien, ruzie maken, moeite hebben om hun emoties te reguleren en over alles in discussie gaan. Ouders komen bij elkaar in een groep om ervaringen uit te wisselen en een sterkere band met hun kind te krijgen.

Hoe ziet de training eruit?

De training wordt in groepsverband gegeven en bestaat uit 14 wekelijkse sessies van twee uur. Doordat het een langere training is, heb je veel tijd om te oefenen en je de nieuwe vaardigheden eigen te maken. Tijdens de training worden ervaringen uitgewisseld en ontvang je veel informatie. Er worden allerlei verschillende situaties besproken en er wordt geoefend. Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals spelen met je kind, prijzen en belonen, grenzen stellen en omgaan met ongewenst gedrag.

Ervaringen van ouders

"Een interessante, veelzijdige cursus over het opvoeden & volgen van je kinderen."

"Vanaf nu geen Pittige jaren meer, maar prettige jaren met een beetje pit!!"

"Ik heb de cursus ervaren als een stevige basis en had deze jaren eerder willen doen. Kortom: een absolute aanrader voor iedere ouder!"

"Je steekt er enorm veel van op, niet alleen van de methode die je kunt toepassen, maar ook zeker voor het verkrijgen van inzicht in de gedachten/het gedrag van je kind, waardoor je elkaar veel beter leert begrijpen."